Smått och gott om det mesta

och lite till.....

Om mig...

 

*  En kaxigt ödmjuk

    kvinna


* I år har jag varit gift i

23 år med

   världens mest

   underbara Man


* Många vänner som

   jag försöker umgås

   ofta med - det man

   vill behålla får man

   vårda; Covid-19-tider gör

det hela lite kämpigt. 


* Periodare vad gäller

   bokläsandet - Har precis läst Micael Dahlens 2 böcker: Lyka och Livet Läs mina tankar


Innan dess blev det Elena Ferrantes

4 böcker:

Min fantastiska väninna

Hennes nya namn

Den som stannar,

den som går

Det förlorade barnet


Covid-19 har gjort att Spanska-kurserna har gått streamade på TV-n.


* Älskar kulturella

   events - men 2020 gav inte möjlighet till det.

Nu i början av 2021 ser det än så länge inte mycket bättre ut.

Sköna länkar...

Copyright © 2012 CompanyName.com


Eget Företag

- en spännande resa

 

Det hela startade på våra promenader sommaren 2009.

Jag och min man gick längs kajen och pratade.

Vi promenerar ofta och gärna och då brukar vi också prata

– om allt möjligt.

Vi kom att tala om min arbetslöshet och svårigheten att få jobb

som kvinna över 50 år. Och så började vi spåna om andra

alternativ. Det fanns lokaler lediga i Bostadsrättsföreningen där

vi bor, men också i Bostadsrättsföreningen bakom oss. Det var min man som tipsade mig om att söka en lokal i just Bostadsrättsföreningen bakom oss.

Men vad skulle man välja för område, vad skulle man sälja?

Jag skulle ju jobba ensam till att börja med….

Ett Café krävde minst 2 personer, det gick inte.

En damekipering? Kan för lite om kläder och klädgrossister.

Fast vi hade ju en bekant med en agentur för Finska kläder,

kanske kunde man fråga honom.

 

Jag mailade mina kontakter i de båda Bostadsrättsföreningarna,

byggherrarna; för husen stod under uppbyggnad så det kändes

naturligast.

Och satte helt enkelt upp mig som intresserad.

 

På ett besök på vår bank, Swedbank, där ärendet egentligen var att gå igenom mitt pensionssparande, råkade jag nämna att jag hade en idé – vid det här laget hade jag och min man diskuterat oss fram till att Kiosk var det rätta – och min bankman satte mig omedelbart i kontakt med en ”företagsbankman” samma eftermiddag. Det var så det började! Jag fick tips om att gå in på ALMI Företagspartner AB’s (http://www.almi.se/) hemsida och plocka ner mallarna för en affärsplan och en budget. Sedan skulle vi nog kunna belåna lägenheten för att finansiera det hela, men det tar vi när det blir aktuellt.

 

Jag plockade ner ”Affärsplan” och ”Budget” och fyllde i, sparade och skrev ut för att ta med till Arbetsförmedlingen och min kontaktperson där. Nu var jag på ”G” – men jag hade fortfarande ingen lokal – och utan en lokal, just där (och nu hade jag alltså 2 presumtiva lokaler i tanken) var idén inget värd.

 

Under samma vecka på senhösten fick jag så komma och titta på båda lokalerna. Den i samma förening där vi bodde och den i grann-föreningen. Lokalen i samma förening där vi bodde hade en kö och jag var på andra plats. Före mig stod någon som ville öppna ett Café. Men till den andra lokalen fanns ingen kö, bara ett antal intressenter. Jag lämnade ifrån mig min Affärsplan och fick positiv återkoppling direkt. Ingen före mig hade haft en Affärsplan att presentera. Nu hade jag ett plus som skulle visa sig räcka för att få just den lokalen, nåja, innehållet var väl faktiskt det viktigaste. Jag hade gjort bra ifrån mig när jag fyllt i den och min idé skulle visa sig tilltala Bostadsrättsföreningen, som sedermera skulle bli min hyresvärd. I det här läget visste jag inte hur långt jag kommit i processen att starta eget, det skulle visa sig först någon månad senare.

 

Som arbetslös var jag ju starkt kopplad till både Arbetsförmedlingen och TrygghetsRådet (tack vare min förra arbetsgivare). Och nu skulle jag presentera min Affärsplan för min arbetsförmedlare för att få träffa en av konsulterna på de 3 företag Arbetsförmedlingen anlitar för att få en Affärsplan godkänd. Det i sin tur kunde ge mig ”Starta-eget-bidrag” och det var jag totalt beroende av i min idé eftersom jag saknade inkomst den första tiden som egen företagare.

 

Redan nu hade jag registrerat mitt företag för att skydda namnet – 900 kronor kostade det för att registrera Enskild Firma i länet. Det kostar ytterligare 700 kronor för varje län man väljer att skydda namnet i. Till skillnad från om man startar ett Aktiebolag, då är namnet skyddat i hela landet från början. Jag var arbetslös och hade därmed sämre ekonomi så jag fick nöja mig med att registrera företaget i mitt eget län.

 

Det blev Nyföretagarcentrum NFC (http://www.gbgnfc.se/) som skulle utvärdera min Affärsplan och Budget. Jag fick komma till en man som var specialist på Kioskverksamhet. Han berömde mig för mina väl utarbetade dokument och jag fick godkänt genast. Normalt kunde det ta upp till 3 – 4 möten innan man kommit så långt, så jag kände mig riktigt duktig. Smolket i bägaren var att Arbetsförmedlingen inte kunde ge förhandsbesked på om jag fick ”Starta-eget-bidrag” eller inte.